ekşili bazlama


Ekşili bazlama mayalı hamurdan yapılır. Ekşili bazlamayı ekşili bazlama yapan, bazlamayı yerken insana zarar vermeyecek tatta ekşi olmasıdır. Ekşili bazlama yapımı çoklarının yaptığı gibi, hamuru maya ile yoğurup iki katına çıkınca bazlama yapmak değildir. Ekşili bazlama un, su, maya ve tuz kullanılarak yoğurulan hamurdan yapılır. Hamur akşamdan yoğurulur ve 8-10 saat dinlendirdikten sonra bazlama yapılır. Ekşili bazlamanın piştiğinde yumuşak olması için yoğurulan hamurun sert olmaması gerekir. Ekşili bazlama yaparken beze (ağırlığı) miktarı ve bezelerin oklava ile açılmasındaki ölçüde önemlidir.

Ekşili bazlama nasıl yapılır?  9 su bardağı un, 3.5 su bardağı su, 1/2 paket yaş maya (20 gr.), 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz hazır edilir. Akşam  vakti, yoğurma kabına un elenerek konur ve ortası havuz yapılır. Havuzun kenarına çepeçevre tuz serpilir. Havuzun içine toz şeker, üzerine maya ufalanarak konur. Ardından ılık su ilave edilerek yumuşak bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamurun üzeri kapatılır ve bir gece boyu mayalanmaya bırakılır. Sabah mayaya gelmiş hamurdan portakal iriliğinde (150-160 gr.) parçalar koparılır ve beze yapılır. Bezeler tatlı tabağı büyüklüğünde (1 ila 1.5 cm. kalınlığında) açılır.

Açılan hamur ekşili bazlamanın nasıl kullanılacağına bağlı olarak; doğrudan ekmek sacı üzerinde pişirilir veya bir yere alınarak tekrar kabarması için 15 dakika bekletilir. Ekşili bazlama yağlanıp kahvaltılık olarak yenecekse hemen pişirilir. Değilse, açılan bezeler kabarması için dinlendirilir. Ekşili bazlama en güzel yufka pişirilen sac üzerinde pişirilir. Ekşili bazlama pişirmek için teflon tavada kullanılabilir. Ekşili bazlamanın hamurunun yoğurulması kadar, pişirilmeside deneyim ister. Resimde kereli tereyağı ile yağlanmış ekşi bazlamayı görmektesiniz. Çayla öylesine güzel yemesi vardır tarif edilemez, tadılması gerekir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir